Спосіб заточування, а також швидкість роботи визначається майстром індивідуально. Спочатку фахівець дивиться на характеристики леза. Чималу роль в цьому випадку грає призначення. За цим критерієм кухонні ножі діляться на:
1. «Шеф». Його довжина варіюється від 15 до 30 см. Використовується, як правило, шеф-кухарем для приготування різних страв.
2. Сантоку. Універсальний інструмент японського походження. Стандартний розмір леза – від 12 до 20 см. Призначений для овочевої та м’ясної нарізки.
3. Томатний. Це спеціальний ніж для розрізання помідорів. Також нерідко використовується в ситуаціях, коли потрібно порізати продукти з тугою шкіркою і ніжною м’якоттю. Його лезо дозволяє швидко розрізати томати так, щоб м’якоть не псувалася, а роздвоєний кінчик допомагає перекладати шматочки на тарілку.
4. Філейний. Довжина його леза становить 18 см. Він досить тонкий і довгий, тому добре нарізає рибу і м’ясо на дрібні шматочки.
5. Овочевий. Характеризується довгою рукояткою і коротким лезом (від 7 до 10 см). Призначений для чищення фруктів і овочів.
6. Прилад для відділення м’яса від кістки. Має специфічну форму: лезо розширюється біля основи, потім різко переходить в гострий кінчик. Відрізняється зігнутої кромкою, на зворотному боці є прямий обух. За допомогою такого ножа можна швидко очищати сире м’ясо, а також рибу від кісточок.
7. Сирний. Цей прилад має двозубчату виделку, завдяки якій скибочки сиру легко переносяться на тарілку. Саме лезо досить тонке, з зубчастою кромкою і отворами, які захищають ніж від прилипання.
8. М’ясний топірець. Має досить широке лезо (більше 18 см). Розрізання проходить не вздовж, як у випадку зі стандартними приладами, а вглиб.
9. Хлібний. Призначений для розрізання хлібобулочних виробів, включаючи торти. Відрізняється довгим і міцним лезом із закругленою крайкою, завдяки чому скоринку хліба можна легко розрізати, не пошкодивши м’якоть. Також їм часто нарізають дині і кавуни.
Щоб добре заточити лезо, наші майстри використовують високотехнологічне обладнання, а також правильно підбирають кут. Саме від нього залежить, наскільки гострим вийде ніж, і як довго він прослужить. З одного боку, добре загострений прилад буде швидко нарізати продукти, а з іншого – якщо занадто сильно заточити інструмент, то вистачить його ненадовго, і проблема виникне знову.
Але наші фахівці не перший рік працюють з різними ножами, допомагаючи підтримувати стабільну роботу такої галузі, як харчова промисловість . Якщо вам потрібно швидко і якісно відновити цілий набір різних лез – звертайтеся! Ми зробимо все в кращому вигляді і за короткий термін. Це в рази дешевше, в порівнянні з покупкою нового набору. При цьому характеристики приладів ті ж.